Râurile României

Râul predominant este Dunărea, care parcurge pe teritoriul României 1075km (1/3 din lungimea ei). Dunarea colectează o mare cantitate de ape, astfel încât reteaua de râuri a ţării este strâns legată de cursul fluviului.
Apele care izvorăsc din vestul Carpaţilor Orientali şi din Munţi Apuseni se adună în Mureş, pentru a se vărsa apoi, prin colectorul Tisa, aproape de Belgrad, în Dunăre.
Tot în Dunăre se varsă şi râurile din regiunea Banatului, Timişul, Caraşul, Nera şi Cerna şi râurile din Carpaţii Meridionali, Jiul, Argeşul şi Ialomiţa.
Oltul - râul cel mai lung, care parcurge pe întreaga sa lungime teritoriul românesc - colectează apele din partea de sud-vest a Carpaţilor Orientali şi din partea de nord a Munţilor Făgăraş, vărsându-le apoi în Dunăre.
Traseul său reprezintă unul dintre cele mai impresionante peisaje riverane româneşti. Siretul colectează apele de pe versantul estic al Carpaţilor Orientali, precum ăi râurile Bistriţa, Moldova şi Trotuş, pentru a le vărsa apoi în Dunăre, între Brăila si Galaţi.
Prutul adună apele regiunii montane din nord-estul Moldovei, precum şi pe cele din vestul şi sudul Moldovei, ducându-le în Dunăre, fără să se verse în Nistru.

Lacurile

Ţara are numeroase lacuri glaciare (Bucura, în Munţii Retezat, Bâlea, în Munţii Făgăraş), lacuri de crater vulcanic (Sfântă Ana, lângă Băile Tuşnad), lacuri de baraj natural (Lacul Roşu, lângă Bicaz), lacuri situate în Delta Dunării (Limane) ca Nedeia, Suhaia şi Greaca, precum şi lagune, ca Razim (Razelm) - cel mai mare lac al României, cu o suprafaţă de 41.500 de ha - Sinoe şi Siutghiol, şi limanuri maritime, ca Terchighiol, la Mamaia. În România sunt în total peste 3400 de lacuri.

înapoi la alegerea textelor


 

Staţiuni termale

Înca din antichitate se află în Carpaţi şi la marginea acestora numeroase izvoare termale şi curative, care sunt folosite şi în zilele noastre. Cele mai cunoscute sunt Băile Herculane, Băile Felix, Vatra Dornei, Sângeorz-Băi, Băile Tuşnad şi Covasna. În decursul anilor s-au nascut în România peste 160 de staţiuni şi de băi termale.
România - care deţine 1/3 din toate băile minerale şi termale ale Europei - foloseşte multe din acestea şi din punct de vedere economic. Cele mai renumite sunt apele minerale de la Borsec, Buziaş, Tuşnad şi Zizin.


Lacul Roşuînapoi la alegerea textelor